CONTROLEU I GARANTIU LES VOSTRES RESSENYES

S’ha d’informar si les revisions en línia han estat publicades per clients reals o no.

Una ressenya és un petit text que s’insereix en la plataforma en línia a través de la qual els usuaris valoren públicament, de manera favorable o desfavorable, el servei o producte que han consumit. És una pràctica habitual i que suposa una bona manera de diferenciar-se de la competència, perquè les opinions d’altres clients serveixen per fer que els futurs compradors decideixin. Per aquest motiu, moltes empreses publiquen crítiques falses, però aquesta pràctica és fraudulenta i té conseqüències.

Tot i que al principi els responsables del contingut de les ressenyes eren les persones que les escrivien, per evitar picaresques i poder depurar responsabilitats, des del 28 de maig de 2022 els responsables directes són els propietaris de les plataformes en línia, que han de vetllar pel contingut veraç i lícit dels seus llocs web.

En aquest sentit, s’han modificat les lleis de Competència Deslleial i Defensa dels Consumidors i Usuaris, establint que:

  • Es considera competència deslleial dur a terme aquest tipus de pràctiques.
  • S’ha d’informar els consumidors amb garanties de si les ressenyes que apareixen al seu portal han estat realment escrites pels consumidors o no.
  • També s’ha de proporcionar informació sobre com es processen les ressenyes rebudes.

A més, depenent del contingut de les ressenyes, es podrien infringir altres normatives, per la qual cosa és recomanable estar atents i revisar constantment els comentaris que puguin fer els usuaris del vostre lloc web. Algunes ressenyes podrien violar la normativa de protecció de dades, infringir l’honor de les persones o fins i tot podrien incórrer en un delicte d’insults o difamació.

Per evitar problemes, és aconsellable establir un sistema per revisar periòdicament les ressenyes que rebeu al vostre lloc web i eliminar aquelles el contingut de les quals sigui inadequat. Així mateix, per llei, s’ha de poder garantir que les ressenyes han estat escrites per clients reals.

 

Els nostres assessors estudiaran el vostre cas i, segons el negoci, us informaran de la freqüència de revisió i dels protocols de recollida i moderació de disseny adequats per garantir la legalitat del vostre contingut.