ACORD DE NO DISTRIBUCIÓ DE BENEFICIS ABUSIU

És abusiu no distribuir dividends sense justificació, beneficiant el soci majoritari i perjudicant el minoritari.

El dret del soci a participar en els beneficis socials és el dret econòmic per excel·lència, perquè en definitiva el que es persegueix a l’hora de constituir una empresa és obtenir un retorn d’aquesta. Tanmateix, això requereix l’acord de la junta de distribució del resultat, sense el qual no pot concretar-se un dret del soci contra la societat a rebre la seva part en els beneficis (normalment en diners).

De vegades, els interessos dels socis majoritaris i minoritaris de la societat poden ser conflictius; per exemple, si el soci minoritari no rep cap contraprestació de la societat que no sigui, si és el cas, el dividend, mentre que el soci majoritari n’és també el principal d’una altra SL els deutes de la qual estan garantits per aquesta societat. En aquest cas, la majoria estarà més interessada a augmentar les reserves d’aquesta societat -perquè avala l’altra- que en distribuir dividends.

Donada aquesta situació, i amb beneficis suficients per distribuir els dividends, pot el soci minoritari exigir que se li pagui un dividend? Bé, si la junta no ho acorda, la llei us permet -i així ho han confirmat recentment els tribunals- triar entre exercir el seu dret de separació o impugnar l’acord i sol·licitar que sigui anul·lat.

La llei considera impugnables els acords que siguin imposats de forma abusiva per la majoria, encara que no causin degudament perjudicis socials. En aquest sentit:

  • Un acord abusiu és aquell que, sense que hi hagi una necessitat raonable per a la societat, és adoptat per la majoria en el seu propi interès i en detriment dels altres socis.
  • En declarar l’acord nul, el jutge decidirà que la distribució dels dividends és adequada, i serà el jutge qui acordarà com s’ha de fer (per exemple, que es distribueixi el 100% dels beneficis en excés, o bé, si en anys anteriors sempre s’ha distribuït un cert percentatge dels beneficis en excés, pot acordar que se segueixi el mateix criteri). Això és així perquè no seria lògic que anul·léssiu l’acord, però deixéssiu la distribució al criteri del soci dominant, ja que encara estaríeu desprotegit.

 

Els nostres consultors estudiaran el vostre cas i us informaran si és factible impugnar els convenis socials sense ànim de lucre i com fer-ho.